Автоматичната слънчева космическа станция Адитя-L1 започна да събира научни данни, съобщи

...
Автоматичната слънчева космическа станция Адитя-L1 започна да събира научни данни, съобщи
Коментари Харесай

Индийската космическа станция започна да събира научни данни за Слънцето

Автоматичната слънчева галактическа станция " Адитя-L1 "  започна да събира научни данни, заяви Индийската организация за галактически проучвания (ISRO).

„ Спектрометърът STEPS, част от оборудването на станцията за проучване на слънчевия вятър, стартира да събира научни данни “, се показва в прессъобщение от ISRО.

STEPS се състои от шест многопосочни датчика, които мерят високоенергийни йони. Те бяха задействани на 10 септември, когато галактическата станция беше на 50 хиляди километра от Земята. „ Данните, събрани по време на въртене в околоземна орбита, оказват помощ на учените да проучват държанието на частиците към Земята, изключително в региона на магнитното поле на планетата “, обясниха от организацията.

Всички системи на устройството работят обикновено. То ще продължи да събира данни след постигане на точката на Лагранж L1. 

През 1772 година френският математик Жозе Луи Лагранж пресмята, че гравитационното поле на Земята би трябвало да се обезврежда с гравитационното привличане на Слънцето. Изчисленията посочили, че това е реалност в пет точки в галактическото пространство и в тях на практика не работи гравитацията с помощта на идентичната мощ на привличане от двете галактически тела. Тези точки са наречени „ точките на Лагранж “ и се отбелязват като L1, L2, L3, L4, L5. 

„ Данните, събрани в точката на Лагранж L1, ще дадат опция за проучване на произхода, ускорението и други свойства на слънчевия вятър, както и феномени в космоса “, се споделя в отчета, съпроводен от графика на измерванията, направени от STEPS.

В момента " Адитя-L1 "  продължава да се движи към Земята, възнамерява се на 19 септември устройството да бъде ориентирано по траектория към точката на Лагранж L1, която се намира на 1,5 милиона километра от Земята. Цялото пътешестване ще отнеме съвсем 4 месеца.

Първата индийска автоматизирана слънчева изследователска станция " Адитя-L1 "  беше изстреляна в околоземна орбита на 2 септември. Основната цел на задачата е проучване на слънчевата корона, хромосферата и слънчевата радиация в разнообразни спектри. Това към този момент е вторият огромен галактически план за Индия тази година. През юли Делхи изстреля към Луната самостоятелната станция " Чандраян-3 ", чийто модул сполучливо кацна меко на повърхността на естествения сателит на Земята на 23 август, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР